Lapselle parasta

Osassa Helsingin kaupungin alakouluista saadaan nauttia pian huipputeknologiasta perusopetuksen tukena. Santahaminan ala-asteen kaikki satakunta oppilasta saavat omaan käyttöönsä taulutietokoneen, iPadin. Laitteiden ostaminen kouluihin on osa mobiiliteknologian opetuskäytön kehityshanketta.

lapsi ipad oppiminen mediakasvatus

iPad tukee ja kehittää lapsen luovuutta mullistavalla tavalla. Laitteella voi piirtää, värittää, kirjoittaa, soittaa, valokuvata, nauhoittaa ääntä ja katsella videoita. Helsingin kouluissa aiotaan harjoitella esimerkiksi lukemista, tiedonhankintaa ja luonnon tutkimista. Koskettaminen eli suora osallistuminen on lapsen kannalta erittäin miellyttävä oppimismuoto. Laite on heti toimintavalmis ja aina mukana, eikä vie aikaa opetukselta, toisin kuin raskaasti käynnistyvät ja Windows-verkkoon kirjautuvat pc-koneet. Applen käyttöjärjestelmä palveluineen on melko suljettu, mutta tuotekategoriassaan iPad on tällä hetkellä muihin laitteisiin verrattuna paras kokonaisuus.

Voisin kuvitella, että tulevaisuudessa lapset oppivat lukemaan ja laskemaan nopeammin ja helpommin kuin koskaan. Oppimispelejä täynnä oleva taulutietokone on valmiina palvelemaan silloin, kun lapsi haluaa oppia. Pelaaminen taas kiinnostaa lasta jo ihan luonnostaan. Erityisesti oppimisessa lisätukea tarvitsevien oppilaiden kannalta iPadin kanssa työskentely on huomattavasti motivoivampaa.

Mediakasvatuksen näkökulmasta ihanteellisinta on antaa laitteet oppilaille heti ensimmäisellä luokalla. Näin voidaan alusta asti opettaa internetin järkevää ja vastuullista käyttöä aikuisen läsnä ollessa. Tietokoneista ei saa tehdä lapselle kiellettyä tai rajoitettua palkintoa varhaiskasvatuksessa, vaan niiden tulee olla osana tavallista arkea. Mikäli lapsi esimerkiksi käy salaa perheen tietokoneella ja näkee siellä vahingossa rajuja seksivideoita, kynnys kertoa vanhemmille mahdollisesta järkyttymisestä on suuri.

Ilona-IT:stä löytyy opettajille ohjeet miten iPad otetaan käyttöön koulussa. Sivut neuvovat sen, miten iPadin käyttöä varten tarvittava iTunes-tili luodaan ilman luottokorttia. Esimerkki ensimmäisestä suomenkielisestä iPad-oppimispelistä on Erikoinen Kalasoppa, jonka on kehittänyt yhteistyössä Sea Life ja Opetushallitus.

3 thoughts on “Lapselle parasta

  1. Jep, ipadit ovat tietokoneita, jotka vihdoin tarjoavat melko toimivan käyttöönottokokemuksen ja toimivat melkein sellaisina yksinkertaisina kodinkonelaitteita kuin niitä myydään. Itse haluan ipadin luku- ja webbilaitteeksi. Kaipaan oikeasti digitaalista alustaa aikakausilehtien lukemiseen.

    IT-konsulttina tiedän, että Android-tabletit ovat verrattuna iPadeihin tällä hetkellä ihan käsittämätöntä kakkaa. Android-valmistajien surkea tietoturvapäivitystahti on myös hyvä syy välttää näitä laitteita missä tahansa organisaatiossa. Apple sentään tukee oman rautaansa.